Beleggingspand financieren

Het financieren van een beleggingspand lijkt ingewikkeld maar omdat er steeds meer geldverstrekkers op dit terrein actief zijn worden de voorwaarden steeds milder. Over het algemeen willen banken en financierders best een hypotheek verstrekken tot 80% op courante panden (woningen, appartementen) in de randstad en grotere steden. Een hypotheek voor een beleggingspand in Amsterdam, Groningen, Den Haag, Utrecht of Tilburg is over het algemeen dus snel rond!

Beleggen in Vastgoed: waarom vandaag nog beginnen?

  • Financiering tot 80% mogelijk bij grootbanken of private investeerders
  • Lage rentepercentages tussen de 2,5% en de 5% afhankelijk van het risico
  • Direct winst door hogere huurinkomsten dan kosten aan rente/aflossing
  • De hypotheek op je beleggingspand wordt afgelost door de huurder(s)
  • Extra voordeel door waardestijging van je pand
  • De huurstroom wordt geïndexeerd en loopt op de komende jaren
  • Fiscaal aantrekkelijk: huurstroom is onbelast (BOX 3 = vermogensbeheer)!

Zoals je hierboven kunt zien heeft het investeren in woningen en ander vastgoed veel voordelen voor jou als belegger. Of je nu net begint en je eerste appartement wilt kopen of dat je reeds een portefeuille in bezit hebt en door wilt groeien. Het rendement is leuk door het feit dat er (vooral in de grote steden) enorme wachtlijsten zijn voor huurwoningen. De kans dat jouw beleggingswoning of appartement leeg staat is hierdoor eigenlijk nihil.

Hoe zit het fiscaal met een beleggingswoning?

Laten we beginnen met één nadeel; je moet belasting betalen over je vermogen. Heb je een woning van 200.000 euro met daarop een hypotheek van 100.000, dan betaal je over je eigen vermogen (= 100.000 euro) vermogensbelasting over een fictief rendement van nog geen 2 procent. Daarover betaal je dan 30% belasting. Door een vrijstelling van ca. 30.000 euro blijft er vervolgens 70.000 over waarover een fictief rendement van ca. 2% gerekend wordt. In de praktijk betaal je dan ongeveer € 420 belasting. Voor de rest wordt het nu alleen maar leuk. De huurstroom die maandelijks binnenkomt is namelijk onbelast! De winst die jij maandelijks haalt (huurstroom minus hypotheekrente/aflossing) kan je dus zo in je zak steken!

De “maar” in het verhaal: BOX 1 of BOX 3!

Maar nu de máár bij het bovenstaande verhaal. Het moet namelijk voor de belastingdienst wel aannemelijk zijn dat je beleggingsactiviteiten in BOX 3 vallen. Als je teveel werk doet voor je belegging heb je zomaar kans dat de fiscus gaat beweren dat het om BOX 1 (inkomsten uit werk en woning) gaat. Aan jou de taak om dit te ontstrijden. Het is daarom zaak om het beheer van je vastgoed te laten doen door een externe partij. Er zijn partijen die alles uit handen nemen; van het selecteren van goede huurders tot het innen van de huur en het oplossen van kleine problemen zoals een lekkage of defecte CV ketel. Je betaalt aan zo’n partij 5 tot 10 procent van de huurinkomsten maar daarmee zit je wel altijd safe. Het scheelt je bovendien een hoop gedoe; nooit telefoontjes van huurders met allerhande problemen.