Wat is een krediethypotheek?

0

Wat is een krediethypotheek?

Een krediethypotheek is een hypotheek waarbij uw woning het onderpand is en u gebruik maakt van de overwaarde van uw woning. De hoogte van de hypotheek baseert u op de overwaarde die uw woning heeft, of krijgt na een bijvoorbeeld een verbouwing. De hypotheek betaalt u bij verkoop van de woning af.

Een krediethypotheek neemt u naast een bestaande hypotheek op het huis. De hypotheek is dan ook niet bedoeld voor het financieren van de aankoop van een nieuwe woning, maar voor het vrijmaken van extra geld.

Bij een krediethypotheek is de maximale krediethoogte vaak slechts 75% van de executiewaarde van de woning. Bij sommige kredietverstrekkers loopt dit op tot 100% van de executiewaarde en soms zelfs iets meer. Zelfs in het laatste geval is de krediethypotheek echter niet geschikt voor de aankoop van een woning.

Hoewel we spreken van een hypotheek, is de krediethypotheek het beste te vergelijken met een lening in de vorm van een doorlopend krediet. U heeft een bepaald krediet dat u met de kredietverstrekker heeft bepaald en kunt hier te allen tijde geld van opnemen. U gaat pas rente bepalen als u een bedrag heeft opgenomen en betaalt dus geen rente over geld dat nog niet is opgenomen. Doorgaans geldt er een minimale opname van ten minste € 500.

Een krediethypotheek kunt u normaal gesproken alleen nemen als uw huis een ruime overwaarde heeft. Wanneer uw huis wordt verkocht moet u namelijk zowel de krediethypotheek als de bestaande hypotheek in één keer afbetalen. Een ruime overwaarde zorgt ervoor dat dit zonder problemen kan gebeuren.

Aflossing

Wanneer u een krediethypotheek neemt is er geen verplicht aflossingsschema. Het enige maandbedrag dat u betaalt is de rente over het opgenomen bedrag. De hypotheek wordt in zijn geheel afbetaald op het moment dat u de woning verkoopt.

Vanzelfsprekend is aflossing bij verkoop van de woning die als onderpand dient verplicht. Als u niet pas bij verkoop van de woning de hypotheek volledig wilt aflossen kunt u hier ook al eerder mee beginnen. U kunt naar eigen wens een aflossingsbedrag bepalen en bepaalt ook zelf hoe vaak u een aflossing doet. Dit kan maandelijks maar bijvoorbeeld ook jaarlijks.

Rentepercentage

Een krediethypotheek wordt naast de maximale krediethoogte sterk gekenmerkt door de lage rente ten opzichte van persoonlijke leningen. Niet zelden is deze 3% tot 4% lager dan bij de meeste persoonlijke leningen.

Een kanttekening hierbij is dat deze rente niet voor langere tijd kan worden vastgezet. Dit betekent dat de rente variabel is en dus op ieder moment door de kredietverstrekker gewijzigd kan worden. Vanzelfsprekend kan dit in uw voordeel zijn, maar belangrijker nog, ook in uw nadeel.

Zeker in tijden van economische malaise is een gedegen keuze voor een sterke, stabiele kredietverstrekker dan ook van groot belang als u een krediethypotheek overweegt.

Hypotheekrenteaftrek

Sinds een wetswijziging in 2001 is het in veel gevallen niet meer mogelijk de rente van de krediethypotheek af te trekken van de belasting. Enkel rente over niet-consumptieve uitgaven kan nog worden afgetrokken.

Ook als u zowel consumptieve als niet-consumptieve uitgaven doet van uw krediethypotheek, kan de rente aftrek van de niet-consumptieve uitgaven in gevaar komen. Goed vooronderzoek en eventuele inschakeling van adviseurs is dan van groot belang en kan u vele euro’s besparen.

 
Delen.

Over Author

Geef uw reactie