Hoeveel geld kan ik lenen?

0

Hoeveel geld kan ik lenen?

Het is vaak verleidelijk een lening aan te gaan zonder u af te vragen wat verstandig is. U moet een lening echter altijd onder alle omstandigheden terugbetalen mét rente. Het is daarom belangrijk van te voren op een rijtje te zetten hoeveel u kunt lenen zonder in de schulden te komen.

Hoeveel geld u kunt lenen, hangt van een aantal belangrijke factoren af waar u goed op moet letten. Om te beginnen moet u de maandelijkse aflossing kunnen betalen en ook in de toekomst kunnen blijven betalen.

De periode waarin u een lening moet terugbetalen (looptijd) is in de meeste gevallen langer dan een jaar. Leningaanbieders kijken daarom bijvoorbeeld naar uw leeftijd en dienstverband voordat zij een lening goedkeuren. Het is voor hen een risico wanneer zij een lening aanbieden aan iemand die slechts parttime werkt of geen vast dienstverband heeft.

Ook voor u is het afsluiten van een grote lening in deze situatie niet verstandig. De kans is groot dat u de lening niet terug kunt betalen met uw huidige salaris of dat u in de toekomst geen inkomen meer heeft om de maandelijkse aflossing te kunnen doen.

U krijgt dan te maken met hoge boetes voor uw betalingsachterstanden. Het is daarom verstandig uw inkomsten en uitgaven goed op een rijtje te zetten om te bepalen hoeveel u maandelijks aan een lening kwijt kunt zijn. Daarbij moet u rekening houden met onverwachte uitgaven, zoals een kapotte wasmachine of tv.

Welke financiële gegevens heb ik nodig?

Bij het bepalen van uw financiële situatie heeft u gegevens nodig over uw netto maandinkomen, dat van uw partner, de maandelijkse netto huur of hypotheeklast, de kosten aan energie, water etc zijn, uw schulden en uitgaven voor eventuele kinderen.

Wanneer u alle maandelijkse uitgaven van uw maandelijkse netto maandinkomen aftrekt, heeft u uw vrij besteedbaar inkomen. Niet alleen uw huidige uitgaven zijn belangrijk. Ook uitgaven die in de toekomst nodig zijn, moet u bij uw berekening betrekken. Het is altijd mogelijk dat bijvoorbeeld uw kinderen gaan studeren wanneer u de lening nog heeft lopen. Ook bij onverwachte uitgaven als een kapotte wasmachine, auto of tv moet u stilstaan.

Factoren waar u geen invloed op hebt bij de hoogte van een lening zijn de rentestand en rentevaste periode. Iedere lening kent een andere maandelijkse aflossing, deels afhankelijk van de looptijd. Wanneer u bij bepaald heeft hoeveel u kunt lenen, kunt u makkelijker zien welke lening met welke maandelijkse aflossing bij uw situatie past.

Overigens bekijken kredietverstrekkers altijd de registratie bij het BKR na om uw betalingsverleden te achterhalen. Ook wanneer u rood staat (een doorlopend krediet), wordt dit geregistreerd bij het BKR. Wanneer u een negatieve BKR notering heeft, wordt een lening afsluiten moeilijker. U krijgt geen lening, een lagere lening of u betaalt een hogere rente.

 
Delen.

Over Author

Geef uw reactie