Geld lenen particulier

Geld lenen particulier

euro particulierOm allerhande redenen kan het zijn dat je voor een lening niet bij een bank of andere professionele kredietverstrekker terecht kunt, geld lenen particulier kan dan soms een optie zijn. Een schuld die in het verleden moeilijk afbetaalde, één of beide partners die maar over een beperkt inkomen beschikken of een negatieve BKR-toetsing.

De mogelijkheden om voor geld lenen particulier te kiezen zijn eindeloos. Via particulier geld lenen leen je een bedrag van een andere particulier, zonder dat er enige bank aan te pas komt. Particulier geld lenen heeft zo zijn voor- en nadelen. Even stilstaan bij de mogelijke risico’s is dus geen overbodige luxe.

Voordelen van geld lenen particulier:

  1. Particuliere leningen hebben doorgaans een lagere rentevoet dan professionele leningen. Particuliere geldverstrekkers zijn (meestal) geen winstgerichte bedrijven, waar enkel de term “winst” voor telt. Een vriend, broer of neef heeft nog steeds zijn vaste job en stelt enkel zijn overtollige spaargeld ter beschikking. Misschien zit er zelfs gratis geld lenen in?
  2. Omdat het bijna onmogelijk is om professioneel geld te lenen met een negatieve BKR-beoordeling, is particulier geld lenen een godsgeschenk.
  3. Het grote voordeel van geld lenen particulier is dat je samen met de kredietverstrekker de touwtjes in handen hebt. Welk rentebedrag moet er terug betaald worden, wordt er gewerkt met maandelijkse of driemaandelijkse aflossingen? Dankzij de contractsvrijheid kan jij samen met de kredietverstrekker alles in een sluitende overeenkomst gieten.
  4. Particulier geld lenen kan gekoppeld worden aan latere erfrechtelijke verdeling. Bijvoorbeeld een zoon of dochter die net wil gaan bouwen met zijn partner, wordt geholpen op het moment dat hij of zij het echt nodig heeft. Daarnaast kan het een steuntje in de rug zijn bij het opzetten van een eigen bedrijf of zaak.

Nadelen geld lenen particulier:

  1.  Wanneer je geld leent bij een vriend of familielid is het van belang om duidelijke afspraken te maken. Zo vermeid je dat er ruzies of andere strubbelingen ontstaan, waardoor plots een jarenlange vriendschap of familieband doodbloedt.
  2. Aangezien over geld lenen vaak nogal vlug wordt gegaan, wordt er ook geen rekening gehouden met reeds bestaande lasten. Een lopende lening bij een professionele kredietverstrekker, iemand die net zijn job verloren is en over geen inkomen meer beschikt. Tussen particulieren is het eenvoudig om bepaalde zaken te verzwijgen. Let er dus op dat je alles in een duidelijke overeenkomst giet. Dit is zowel in het voordeel van de lener als de kredietverstrekker.
  3. Let op met mondelinge overeenkomsten. Geen kennis van het Nederlandse recht? Laat je dan bijstaan door een advocaat of notaris vooraleer je een mondelinge overeenkomst sluit. Aangeraden is het wanneer je de keuze hebt, toch voor een schriftelijke leenovereenkomst te opteren.
  4. Familie of vrienden zijn niet de enige plekken waar je voor particulier geld lenen terecht kunt. Let op met verdachte advertenties op internet of in kranten. Ook particuliere kredietverstrekkers delen vaak geen cadeautjes uit. Op je hoede zijn is dus de boodschap. Kortom, particulier geld lenen heeft zo zijn voor- en nadelen. Even nadenken voor je professioneel of particulier geld leent is dus een aanrader.